Akupunktur som smärtlindring för gravida och vid förlossning

14 oktober 2019 jonas olsson
Akupunktur som smärtlindring för gravida och vid förlossning

Akupunktur är en över tusen år gammal metod för smärtlindring och kommer ursprungligen från Kina. Kroppen har massvis av nervstimulerande punkter. Dessa punkter stimuleras med väldigt tunna nålar som sticks in någon centimeter under huden vilket gör att endorfiner utsöndras. Förutom smärtlindring har akupunkturen en lugnande effekt. De flesta tycker inte att nålarna gör ont. Akupunktur har inga negativa effekter varken för mamman eller barnet vilket har gjort den populär som smärtlindring under såväl graviditet som förlossning. Det kan vara bra att vända sig till en klinik redan tidigt i graviditeten om man vill prova metoden. Då finns det tid att förbereda sig inför förlossningen. Kinesisk Medicinsk Mottagning erbjuder till exempel akupunktur i Stockholm.

 

Akupunktur vid graviditetsbesvär

Under graviditeten sker enorma omställningar i kvinnans kropp och de flesta upplever ett eller flera besvär. Hormonerna åker berg- och dalbana och kroppen påfrestas och till viss del överbelastas i takt med att fostret växer. Akupunktur kan hjälpa vid vanliga besvär såsom foglossning, gravidischias, gravidillamående och olika typer av smärta och spänningar i bland annat höft och rygg. Även oro och humörsvängningar kan lindras med akupunktur. Det är extra viktigt att gå till en välutbildad akupunktör, som studerat kinesisk medicin, när man är gravid. För att bli godkänd av svenska akupunkturförbundet måste man ha läst västerländsk medicin.

 

 

Smärtlindring vid förlossning

Det finns många typer av smärtlindring att tillgå under förlossningen. Det är i första hand upp till den som ska föda vilken eller vilka metoder som ska användas. Smärtlindrande tabletter, lustgas, rygg- och spinalbedövning är några av de vanligaste. Medicinsk smärtlindring påverkar dock mer eller mindre barnet på olika sätt och många väljer därför just en icke-medicinsk smärtlindring som akupunktur. På alla förlossningar i landet finns barnmorskor som har utbildat sig i akupunktur. Akupunktur kan kombineras med annan smärtlindring och användas under hela förlossningen.

Fler nyheter