Allt du velat veta om tandreglering och ortodonti men varit för rädd för att fråga

13 september 2022 Camilla Holmgren

editorial

Ortodonti är en gren av tandvården som specialiserar sig på diagnos, förebyggande och behandling av tand- och ortodontiska problem. Det kan handla om allt från krokiga tänder till käkproblem. Ortodonti kan förbättra ditt leende, din munhälsa och ditt allmänna utseende. Det finns olika typer av ortodonti som alla har sin egen prislapp. Ortodonti är en viktig behandling för både barn och vuxna, så tveka inte att fråga din tandläkare hos Le Tandreglering om det!

Hur får du rätt behandling för dina tandproblem? Läs vidare!

Det första steget är alltid att besöka en ortodontist för en konsultation. En ortodontist är en tandläkare som har genomgått två till tre års tilläggsutbildning i ortodonti. Under konsultationen kommer ortodontisten att undersöka dina tänder och din käke samt ta röntgenbilder och fotografier av din mun. Utifrån denna information kommer ortodontisten att utarbeta en behandlingsplan som är anpassad till dina individuella behov. Det finns många olika typer av ortodontiska behandlingar tillgängliga idag, så det är viktigt att välja en som är rätt för dig.

Tandreglering

Vilka är de olika typerna av tandställning?

Tandställning finns i många olika former och storlekar, men de den vanligaste typen är tandställning av metall. Metallspännen är tillverkade av högkvalitativt rostfritt stål och fästs på framsidan av dina tänder med fästen. De är sammankopplade med en tunn metalltråd som dras åt med tiden för att gradvis räta ut dina tänder.

Andra typer av tandställning är bland annat:

  • Klar eller keramisk tandställning: Dessa är tillverkade av klar plast eller keramik, så de är mindre synliga än metallspännen.
  • Lingual tandställning: Dessa placeras på baksidan av dina tänder, så att de är helt dolda för insyn.
  • Invisalign: Det här är ett populärt system med tydliga tandregleringssystem som använder skräddarsydda, osynliga tandregleringar för att gradvis räta ut dina tänder med tiden.

Hur mycket kostar en ortodontisk behandling?

Kostnaden för ortodontisk behandling varierar beroende på vilken typ av tandställning du väljer och hur allvarligt ditt tandproblem är. Ortodontisk behandling är dock en investering i din hälsa och ditt utseende som kan hålla hela livet.

Fler nyheter