De 3 främsta skälen till att du bör besöka tandläkaren regelbundet

19 oktober 2022 Helen Johansson

editorial

Glöm inte din munhälsa

Det är ingen hemlighet att regelbundna besök hos tandläkaren är viktiga för att upprätthålla en god munhälsa. Vad du kanske inte vet är hur fördelaktiga dessa kontroller och rengöringar kan vara för din allmänna hälsa. Förutom att hålla ditt leende skinande erbjuder regelbundna besök hos tandläkaren en mängd andra fördelar, från att minska risken för hjärtsjukdomar till att fånga upp dödliga sjukdomar i deras tidigaste skeden. Här är tre anledningar till varför du bör se till att boka in ett tandläkarbesök minst två gånger om året.

image

Upptäck sjukdomar i tidigt skede

Förebygger håligheter
Karies är ett av de vanligaste tandproblem, men det är också ett av de lättaste att förebygga. Genom att borsta två gånger om dagen, använda tandtråd dagligen och skölja med munvatten kan du hjälpa till att avlägsna plack och bakterier från dina tänder och ditt tandkött, vilket minskar risken för karies. Men även om du borstar och använder tandtråd flitigt måste du fortfarande besöka tandläkaren regelbundet för professionella rengöringar och undersökningar. Det beror på att plack kan samlas på områden som är svåra att nå med tandborsten, till exempel mellan tänderna eller längs tandköttslinjen. En professionell rengöring tar bort denna plack och hjälper till att hålla dina tänder friska och kavitetsfria.

Skyddar mot gingivit
Gingivit är ett tidigt stadium av tandköttssjukdom som vanligtvis inte medför någon smärta eller obehag. Detta gör det lätt att förbise – men det är inte något du vill göra, eftersom gingivit kan utvecklas till parodontit, en allvarligare form av tandköttssjukdom som kan leda till tandförlust. Det bästa sättet att skydda sig mot gingivit är att besöka tandläkaren regelbundet för rengöring och undersökningar så att eventuella tidiga tecken kan fångas upp och behandlas innan tillståndet förvärras.

Upptäcker muncancer i tidiga stadier
Muncancer är en av de dödligaste formerna av cancer – men det är också en av de mest behandlingsbara om den upptäcks i de tidigaste stadierna. Det är därför regelbundna tandläkarbesök är så viktiga. Under en rutinundersökning kommer din tandläkare att leta efter tecken eller symtom på muncancer, till exempel röda eller vita fläckar i munnen eller ovanlig blödning i tandköttet. Om muncancer upptäcks tillräckligt tidigt kan den behandlas framgångsrikt i nästan alla fall.

Regelbundna tandläkarbesök innebär inte bara att hålla ditt leende snyggt – även om det är en trevlig fördel! Regelbundna tandläkarbesök ger en mängd andra fördelar också, från att minska risken för hjärtsjukdomar till att fånga upp dödliga sjukdomar i deras tidigaste skeden . Så om det har varit ett tag sedan du träffade en tandläkare kan vi rekommendera att du kikar in https://www.magicaldental.se/ och bokar en tid redan idag. Dina tänder – och din allmänna hälsa – kommer att tacka dig för det!

Fler nyheter