Gör husdränering för att undvika kostsamma skador på bostaden

28 januari 2022 Cecilia Olsson

editorial

Det är mycket viktigt att leda bort regnvatten och grundvatten från huset, annars finns det risk att det uppstår fukt, mögel och vattenskador. Därför ska man se till att det finns ett välfungerande dräneringssystem runt husgrunden. Ett bra dräneringssystem kan leda bort vattnet i upp till 40 år om man har tur, medans det andra gånger kan uppstå ett behov av att dränera om redan efter 15 år. Det är därför viktigt att hålla koll så att dräneringssystemet inte slammat igen. Ett tydligt tecken på det kan till exempel vara en fuktig källare. 

Håll koll på källaren vare sig den används eller ej

Om man har en källare i huset som luktar unket och känns fuktig så kan det vara en indikation på att något inte stämmer. Om det ligger vatten kvar runt huset så är det bara en tidsfråga innan det tränger igenom husgrunden och orsakar fukt, något som i sin tur kan leda till att det bildas mögel. Mögelsvampar stortrivs nämligen i fuktiga miljöer.

husdränering

Det finns kanske de som tänker att det inte spelar någon roll om det är lite fukt och mögel i en källare som man aldrig använder!? Så ska man dock inte tänka eftersom fukten faktiskt kan leta sig upp genom huset från källaren, och med fukten så kommer sannolikt även möglet. Därför bör man se till att åtgärda problemet så snart man upptäckt att dräneringen inte fungerar som den ska.

Ta hjälp från de som utfört husdränering förut

Finns det behov för husdränering så är det i regel bäst att anlita ett företag som har goda kunskaper och lång erfarenhet inom området. Det krävs planering, kunskap och rätt sorts maskiner för att arbetet ska bli rätt utfört på ett smidigt sätt. Annars finns det risk för att man kommer att behöva dränera om snart igen. Ett företag som har lång erfarenhet av husdräneringsarbeten runt fastigheter är Kollanda Grus AB. Det kan därmed vara en god idé att kontakta dem på http://www.kollandagrus.se/entreprenadarbeten/draneringar/ om man behöver hjälp med husdränering. 

 

 

 

Fler nyheter