Markiser i Stockholm: En praktisk och stilfull solskyddslösning

08 april 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Markiser har sedan länge varit en populär val för solskydd i Stockholm, där de sommartid inte bara skyddar mot solen utan även ger estetiskt appeal till husets fasad. För husägare i regionen erbjuder de en perfekt kombination av funktion och design. En markis kan sänka inomhustemperaturen, förlänga uterummet samt skydda möbler och golv mot blekning av solen. Denna artikel utforskar varför markiser är en smart investering för varje Stockholmskt hem, dess olika typer och hur man väljer rätt modell för sitt specifika behov.

Olika sorters markiser och dess funktion

Markiser är inte bara en enkel och effektiv lösning för att kontrollera ljus och värme i ett hem, de är även en stilfull tillgång. I Stockholm finns det ett brett utbud av markisstilar som kan matcha olika arkitektoniska former och personliga preferenser. Traditionella markiser med armar som fälls ut är vanliga på många villor och fritidshus, medan kassettermarkiser med en skyddande låda är ett populärt val för de som söker ett mer diskret och skyddat alternativ. En annan populär typ är terrassmarkiser, som ger fullständig täckning för större utrymmen som terrasser och balkonger, vilket skapar ett ytterligare ’rum’ utanför huset. Sen finns det även sidomarkiser som skyddar mot låg sol och insyn samt fallarmsmarkiser, som är idealiska för fönster då de tillåter viss utsikt mot omgivningen även när de är utfällda. Oavsett typ, bidrar markiser till att minska solinstrålningen vilket resulterar i en sänkt inomhustemperatur och en minskad användning av klimatanläggningar. Detta är inte bara bra för plånboken utan även för miljön.

Markiser Stockholm

Val av markis för ditt hem

Att välja rätt markis för ditt hem i Stockholm kan vara en utmaning givet det omfattande utbudet. Några viktiga faktorer att beakta är markisens storlek, tygkvalitet, färg, och manuell eller motoriserad manövrering. Storleken på markisen bör anpassas efter ytan som den ska täcka. Alltför små markiser ger otillräckligt skydd medan för stora kan se oproportionerliga ut och kosta mer än nödvändigt. Tygkvaliteten är avgörande för hur väl den ska stå emot väder och vind, samt dess UV-skyddande egenskaper. Akryl och polyester är vanliga material som erbjuder lång hållbarhet och färgfasthet. Färgvalet påverkar inte bara markisens utseende utan även dess funktion; ljusare färger reflekterar mer solljus, medan mörkare kan ge ett mer djup och mindre synlig smuts. För bekvämlighet och enkel användning erbjuder motoriserade markiser en smidig lösning. Med en tryckning på en fjärrkontroll kan markisen fällas in och ut, vilket är särskilt användbart för äldre eller för större och tyngre modeller. Manuella alternativ är oftast mer kostnadseffektiva och kan vara ett bra val för mindre markiser eller där markisen sällan justeras.

Underhåll och vård av markiser

För att dina markiser ska hålla länge och fortsatt se bra ut krävs regelbundet underhåll. Om vår och sommar är det en god idé att göra en grundlig rengöring för att avlägsna smuts, pollen och ev. mögeltillväxt. Regelbunden damning och bortsopning av lös smuts kan förlänga intervallerna mellan de grundligare rengöringarna. Det är även viktigt att inspektera markisens mekanism och konstruktion. Kontrollera att alla skruvar och fästen är ordentligt åtdragna och att inga delar är rostiga eller skadade. Om din markis är motoriserad, se till att elektroniken och motorn fungerar som de ska och följ tillverkarens råd för servis och underhåll.

Fler nyheter