Profilerna som gjorde sitt första besök hos tandläkaren i Sollentuna

18 juni 2021 Lily Hansen

Det finns många kända personer som växt upp i Sollentuna kommun utanför Stockholm. Bland flera folkkära svenska framgångssagor hittar du bland annat Mats Sundin, Kajsa Bergqvist, Anders Bagge och inte minst musikgeniet och den stora flickidolen Ted Gärdestad. Artisten avslutade också sitt liv i just Sollentuna, på Häggviks tågstation.  

Det alla ovanstående profiler har gemensamt är att de alla är uppväxta i Sollentuna. De har börjat förskolan i Sollentuna, firat sina första födelsedagar i Sollentuna och gått till tandläkaren för första gången i Sollentuna.  

Att gå till tandläkaren var säkert speciellt för en sådan som Gärdestad, precis som det är speciellt för alla barn. Tandläkarbesöket är inte sällan förenat med många myter och rykten. Som till exempel att det finns en jättestor borr som tandläkaren ska borra med som gör fruktansvärt ont. Eller att tandläkaren ska dra ut alla dina tänder med en tång som rostat i regnet på grund av allt godis och socker du stoppat i dig. 

Det finns andra förklaringar 

Sådana där rövarhistorier om tandläkare kan skrämma slag på vilket barn som helst. Var det sådant som Ted Gärdestad till exempel fick höra som barn och som han tänkte på när han satt där i väntrummet var det kanske inte så konstigt att han utvecklade de psykiska problem som han gjorde. 

Nej, det där var onödigt sagt. Det går förstås inte att dra en rät linje mellan besök hos tandläkaren i Sollentuna och schizofreni. Eller kanske snarare hur föräldrarna och andra vuxna berättade om hur det skulle vara att gå dit.  

Det finns såklart inga sådana varningstexter om du söker på “Tandläkare Sollentuna” på nätet. Gärdestads psykiska ohälsa hade andra förklaringar, precis som att det finns andra förklaringar till hur du får hål i tänderna än av tandtroll. Eller att tandläkaren borrar med farliga borrar för att råda bot på hålen.  

Fler nyheter