Varför du kan behöva akut tandvård

04 oktober 2022 Helen Johansson

editorial

Vänta inte med att söka hjälp

Det är inte alltid något man ser fram emot att gå till tandläkaren, men det är viktigt att bibehålla en god munhälsa. Ibland kan dock tandproblem inte vänta på ett schemalagt möte. Det är då du behöver veta var du kan hitta akut tandvård. Här är tre anledningar till varför du kan behöva söka akut tandvård.

image

Vikten av att söka tandläkare

1. Svår tandvärk: Tandvärk är ofta ett tecken på ett hål eller en infektion. Om du har svår tandvärk som inte försvinner efter att du tagit receptfria smärtstillande läkemedel är det dags att uppsöka en akut tandläkare
2. Slått ut en tand: Om du har fått en tand utslagen är det viktigt att du söker en akuttandläkare omedelbart. Tiden är viktig när det gäller att rädda en utslagen tand. Ju snabbare du kommer till tandläkaren, desto större är chansen att tanden kan räddas
3. Trasig tand: Om du har en trasig tand ska du skölja munnen med varmt vatten och lägga en kall kompress på kinden för att minska svullnaden. Sök sedan upp en akuttandläkare så snart som möjligt. Beroende på skadans omfattning kan du behöva en krona eller annan typ av tandvård.

När du har en akut tandvård är det sista du vill göra att vänta med att träffa en tandläkare. Många människor skjuter dock upp att få akut tandvård eftersom de antingen inte har någon tandvårdsförsäkring eller tror att kostnaden för behandlingen kommer att bli för hög. Men sanningen är att det faktiskt kan sluta med att det kostar dig mer pengar i längden att skjuta upp akut tandvård. Här är skälet till detta:

1. Tandproblem blir aldrig bättre på egen hand.
2. Att vänta på att träffa en tandläkare kan förvärra tandproblem.
3. Ju tidigare du träffar en tandläkare för akut tandvård, desto billigare blir det.
4. Det finns betalningsalternativ för akut tandvård, även om du inte är försäkrad.
5. Att skjuta upp akut tandvård kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Vänta inte med att få akut tandvård! Ju tidigare du träffar en tandläkare, desto mindre kostsamt och smärtsamt blir det. Det finns betalningsalternativ även om du inte har någon försäkring, så det finns ingen ursäkt för att inte få den behandling du behöver. Att vänta med att träffa en tandläkare kan bara förvärra ditt tillstånd och leda till allvarliga hälsoproblem längre fram. Om du har frågor eller funderingar kring olika tandbehandlingar så kika gärna in hos tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingar! Tack för att du läste!

Fler nyheter