Vad innebär homogenisering?

09 januari 2020 patrick pettersson
Vad innebär homogenisering?

Homogenisering kanske är ett komplicerat ord, men processen är inte så komplicerad som man kanske tror. Enkelt förklarat är det processen i ett mejeri där fettet i mjölken finfördelas så att mjölken inte klumpar sig. Om denna processen inte hade skett så hade fettet kommit upp till ytan på mjölken i form av grädde. Processen innebär att mjölkfettet går igenom en spalt som är en smal kanal, och denna håller en hög hastighet. Detta gör att fettkulorna splittras och de får samma storlek, vilket gör att de inte kommer upp till ytan. Mjölken får också genom denna processen en mer vitare färg istället för en mindre genomskinlig färg. Detta är en process som har pågått i Sverige sedan 1950 talet. 

 

Mjölk – viktigt att det blir rätt

Vi svenskar är speciellt kända för att dricka mycket mjölk. Det är helt enkelt en stor del av vår barndom – mjölk i skolan, till att vuxna fortsätter att dricka det. För många andra länder runt om i världen är mjölk inget som man dricker tillsammans med middagen. Vi svenskar är rätt unika med detta. Eftersom mjölk är en så pass populär produkt i Sverige och det finns höga standarder som måste upplevas innan den kan säljas i en butik. En stor del av detta är homogenisering av mjölken – så vi har denna process att tacka för vår goda svenska mjölk. 

 

 

Energisparande Homogenisator

När det kommer till homogenisator är det viktigt att det är av en hög standard för att den ska hålla i många år framöver. Det är därför värt att redan från början investera i en bra  homogenisator. Det finns en rad olika modeller av Homogenisator som du kan investera i. Allt från mer energisparande homogenisator som använder mindre energi och en låg förbrukning av vatten och ånga till handhållna homogenisator som är enklare att hantera. 

Fler nyheter